پنج کلید مهارت های شاد زیستن
همه ما تجربههای ناخوشایندی در زندگیمان داشتهایم و احساس اینکه دیگر چیزی نمیتواند سبب شاد بودن ما شود، به سراغمان آمده است. اکثرا عادت داریم احساسات خود را به دست شرایط بسپاریم و با امواج اتفاقات خوشایند و ناخوشایند، بالا و پایین برویم. این در حالیست که تحقیقات نشان دادهاند که میتوانیم میزان شاد بودن و شاد زیستن خود را انتخاب کنیم.
سطح شاد بودن ما، یکی از مؤلفههای بهزیستی روانیست، در نتیجه تعاملی پیچیده میان ژنهای ما، رفتار، افکار و اتفاقاتی که در زندگی ما رخ میدهد، وجود دارد. همانطور که زمینه ژنتیکی ما بر وزن ما مؤثر است، زمینه ژنتیکی ما در شاد بودن و شاد زیستن ما نیز نقش دارد، ما میتوانیم میزان شاد بودن خود را تغییر دهیم. تحقیقات علمی نشان دادهاند، هر فرد با انتخاب افکار، رفتار و حرکات خود میتواند احساس شاد بودن خود را کنترل کند. همچنین تحقیقات اخیر پیشنهاد دادهاند به همان صورت که میتوانیم با تمرین، عضلات خود را تقویت کنیم، برای افزایش سطح شادمانی خود نیز میتوانیم مهارتهایی را بیاموزیم.
پنج مهارت کلیدی شاد بودن در زندگی :
حس کردن (savoring):
“Savoring” یک راه سریع و آسان برای افزایش خوشبینی و کاهش استرس و هیجانات منفی است. در واقع تمرین حضور داشتن در لحظه و توجه به پدیدههای خوب اطراف است. اینکه بتوانید از یک تجربه خوب و ساده نهایت لذت را ببرید. این تجربه میتواند آماده کردن یک وعده غذایی، درنگ کردن برای ستایش غروب خورشید یا وقت گذراندن با دوستانتان باشد. اگر لذت بردن از لحظه و حس کردن تجربههای خوب با تمام وجود، عادت شما شود، شما به یک زندگی شاد دست خواهید یافت و رضایت بیشتری از زندگی خود خواهید داشت. یک تمرین خوب برای “savoring “نوشتن درباره تجربیاتتان است.
قدردانی (gratitude):
به سادگی میتوانیم کارهایی را که دیگران برایمان انجام دادهاند را شناسایی کنیم و قدردان آنها باشیم. قدردانی و سپاسگزاری فوق العاده عمل میکند، وجود ما را سرشار از خوشبینی کرده و حس زیاده خواهی ما را تعدیل میکند. علاوه بر آن که قدردانی، به روابط ما با کسانی که دوستشان داریم عمق میبخشد. هنگامی که احساس سپاسگزاری خود را به کسی نشان میدهیم او نیز محبت خود نسبت به ما را متقابلا ابراز میکند و همه این موارد باعث میشود احساس شاد بودن بیشتری داشته باشیم. بنابراین قدردانی کردن، فعالیت سادهای است که فواید شگفت انگیزی دارد تا حدی که میتواند کیفیت خواب ما را نیز افزایش دهد.
ارتباط برقرار کردن (socializing):
مطمئن شوید که هر روز زمانی را به تعامل کردن با دوستان، همکاران، همسایهها و خانواده خود اختصاص میدهید. تحقیقات نشان دادهاند تعامالات اجتماعی حال ما را خوب میکند. اگر زیادی در خود فرو میروید و در افکار خود غرق میشوید، تلاش کنید یک گفتگوی صمیمانه ترتیب دهید.
بخشیدن (forgive):
استفن پست یک متخصص بیواتیکس و بنیانگذار مؤسسه تحقیق در زمینه عشق بیقید و شرط، از پیشگامان در مطالعه در زمینه نوع دوستی و شفقت است. پژوهش او نشان میدهد زمانی که چیزی را میبخشیم، همه چیز از رضایت از زندگی گرفته تا درک ما از خود و سلامت جسمانی خود به طور معناداری متاثر میشود، افسردگی کاهش مییابد، بهزیستی روانی افزایش مییابد و در نهایت مرگ به تعویق میافتد.