روان درمانی و مشاوره نوجوان

بلوغ

دختران با بلوغ زودرس از نظر سن تقویمی هنوز نوجوان محسوب می شوند اما از نظر ظاهر و اندام به نظر یک زن جوان و بزرگسال جلوه می کنند فرهنگ از چنین دختری انتظار رفتارهای متناسب با ظاهر بدنی اش دارد در فرهنگ هایی که پوشش و حجاب حائز اهمیت است فشارهای جامعه و خانواده ممکن است بیشتر شود از سوی دیگر احتمال تعرض جنسی و مزاحمت های جنسی افزایش می یابد و همچنین احتمال فشار برای ازدواج و توقع رفتارهای پخته و متناسب با سن بزرگسالی

از سوی دیگر پسرانی که بلوغ شان دیررس است برای مثال هنوز تظاهرات موی صورت دیده نمی شود یا صدا دورگه یا بالغ نشده یا اندام هنوز اندام یک نوجوان نیست هم از سوی خانواده هم همسالان و جامعه ممکن است تحت استرس عدم بلوغ قرار گیرد اما مهمترین فشار و استرس امری است درونی که حاصل مقایسه است عدم تظاهر صفات ثانویه و عدم تغییرات رسشی در اندام تناسلی، موهای زهار و زیر بغل هم مزید بر علت می شود

‍ تکنیک های رفتار با نوجوانان

✅آموزش: مهمترین دلیل ترس و اضطراب از هر موضوعی جهل و ناآگاهی نسبت به آن موضوع می‌باشد که ضروری است برای کاهش ترس و اضطراب‌های نوجوانی آموزش‌های لازم در مورد بلوغ، دوست‌یابی، حل مساله، گذراندن اوقات فراغت، برنامه‌ریزی درسی و مواردی از این قبیل به نوجوان آموزش داده شود.

✅اعتماد سازی: باید بیاموزیم که چگونه حس اعتماد نوجوان را نسبت به خودمان جلب و جذب کنیم، چنانچه اعتماد میان نوجوان و والدین کمرنگ شود او برای حل مسائل خود به دیگران مراجعه می‌کند.
‍ تکنیک های رفتار با نوجوانان

⚜پاسخ منفی نوجوانان به نظارت مستقیم

✅از اعمال نظارت های مستقیم بپرهیزید
در دوره نوجوانی نظارت مستقیم جواب نمی دهد. نظارت مستقیم برای 2 دوره ۶ ساله اول زندگی کودک، نه تنها بسیار خوب است بلکه لازم هم هست. در این 2 دوره فرزندان هم به نظارت مستقیم والدین هیچ واکنشی نشان نمی دهند. اما زمانی که فرزندان وارد دوره نوجوانی (بین 12 تا 20 سال) می شوند اگر نظارت والدین مستقیم باشد، معمولا فرزند آن را تحمل نمی کند و ممکن است در برابر آن واکنش های بسیار تندی هم داشته باشد. این که فرزندان نتوانند در دوره نوجوانی نظارت مستقیم را تحمل کنند، ایراد از والدین آن هاست که او را مورد نظارت مستقیم قرار می دهند. نوجوان وقتی خودش را تحت نظارت مستقیم والدین می بیند احساس می کند به حریم شخصی اش تجاوز شده است، بنابراین بسیار طبیعی است که واکنش منفی نشان دهد.

خودکشی در نوجوانی

▪ «وقتی نوجوانی حرف از خودکشی می‌زند نباید نادیده گرفته شود» این مسئله باید جدی گرفته شود. وقتی صحبت از خودکشی به میان می‌آید و یا علائمی در رفتار نوجوان مشاهده می‎شود، خانواده باید به‌شدت به صورت غیرمستقیم از نوجوان مراقبت کند. خانواده باید سریعا با یک مشاور، روانشناس یا روانپزشک متخصص کودک و نوجوان تماس گرفته و علائم را چک کنند.

▪ خودکشی کودکان و نوجوانان خیلی تفاوتی با یکدیگر ندارد، اما خودکشی نوجوانان تفاوت‌های بارزی با خودکشی بزرگسالان دارد. بزرگسالان نقشه‌های قوی‌تری برای خودکشی می‌کشند و قوی‌تر عمل می‌کنند. بزرگسالان سعی می‌کنند خیلی جلب توجه نکنند، اما نوجوانان جلب توجه بیشتری دارند.

▪ در نوجوانان قبل از خودکشی گوشه‌گیری، پرخاشگری و کناره‌گیری بسیار زیاد از خانواده دیده می‌شود. در بعضی مواقع نیز دیده می‌شود که نوجوان بسیار مهربان شده و مدام از والدین بابت اینکه فرزند خوبی نبوده عذرخواهی می‌کند .

▪ احتمال خودکشی در نوجوانان در ابتدا و اواسط نوجوانی یعنی ۱۳تا ۱۶ سالگی بسیار بیشتر است. در انتهای نوجوانی چون شخصیت نوجوان تثبیت شده و از نظر منطقی نیز پیشرفت‌هایی داشته است کمتر به این کار اقدام می‌کند و کمتر احتمال خودکشی موفق در این سن وجود دارد
💠پژوهشگران معمولا دوره نوجوانی را به سه مرحله تقسیم می کنند:

1- وایل نوجوانی 11 تا 14 سالگی
این دوره تغییرات بلوغ سریع است.

2-واسط نوجوانی 14 تا 16 سالگی
تغییرات بلوغ اکنون کامل شده است

3-اواخر نوجوانی 16 تا 18 سالگی
نوجوانان کاملا ظاهر بزرگسالی کسب می کنند و انتظار دارند که نقش های بزرگسالی را بر عهده بگیرند

✳️تمرکز بر خود در دوره نوجوانی

🔷به گفته پیاژه در روند رشد شناختی، نوجوانان دو برداشت تحریف شده از رابطه بین خود و دیگران پیدا می کنند:

1-تحریف شناختی اول: تماشاگران خیالی
بدین معنی که نوجوانان تصور می کنند کانون توجه دیگران قرار دارند. در نتیجه آنها شدیدا تلاش میکنند که شرمنده نشوند. تماشاگران خیالی به ما کمک می کنند تا بفهمیم چرا نوجوان چند ساعت را صرف وارسی کردن جزئیات ظاهر خود می کنند. برای نوجوانانی که معتقدند همه عملکرد آنها را زیر نظر دارند، عیب جوئی والدین یا معلمان میتواند موجب سرافکندگی شود

2-تحریف شناختی دوم: افسانه شخصی
چون نوجوانان خیلی اطمینان دارند که دیگران آنها را مشاهده و به آنها فکر می کنند، عقیده کاذبی را درباره اهمیت خود پرورش می دهند. آنها احساس می کنند که استثنایی و منحصر به فرد هستند. بسیاری از نوجوانان تصور می کنند که به قله های سربلندی رسیده اند و گاهی غرق ناامیدی میشوند.

🔶وقتی که افسانه شخصی با شخصیت هیجان خواه ترکیب میشود، به خطر پذیری نوجوان کمک می کند و تصور میکنند آسیب پذیر نیستند
این دو تحریف به تدریج کاهش می یابند و به نوعی نشان دهند پیمودن مراحل رشد شناختی است.
🔶
✳️ویژگی های روابط دوستی نوجوانان

▪️هنگامی که از نوجوانان درباره ی معنی دوستی جویا می شوند، آن ها بر ۲ ویژگی تاکید می کنند.

▪️اولین و مهم ترین ویژگی آن، صمیمیت است. نوجوانان از دوستان خود توقع نزدیکی روان شناختی، اعتماد و درک متقابل دارند؛ به همین دلیل است که خودافشاگری(در میان گذاشتن افکار و احساسات خصوصی) بین دوستان در طول سالهای نوجوانی افزایش می یابد.

▪️ثانیا، نوجوانان بیشت از کودکان می خواهند که دوستان آنها وفادار باشند، از آنها حمایت کنند و دیگری را به آنها ترجیح ندهند.
در دوران بلوغ

دوران بلوغ دختران می‌تواند سرشار از اشتباهات و یا تصمیم‌های مختلف باشد. به دلیل تغییراتی که در هورمون‌های دختران به وجود می‌آیند، تمایل آن ها به جنس مخالف نیز افزایش پیدا می کند. در صورتی که شما متوجه این رابطه شدید، باید بدانید که چگونه با فرزند خود رفتار کنید. طرز برخورد با دختری که دوست پسر دارد، در مقایسه با سیگار کشیدن در نوجوانی و بلوغ دختران کاملا متفاوت می‌باشد. اولین نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این بوده که سعی نکنید با استفاده از زور آن‌ها را مجبور به پایان دادن رابطه خود کنید. چرا که بعد از آن کارهای خود را به صورت پنهانی انجام خواهد دارد. زمانی که در بلوغ دختران متوجه این ارتباط شدید، سعی کنید راهنمایی‌های بسیار زیادی را به آن‌ها بدهید.
همچنین حتما در رابطه با مسائل جنسی با آن ها صحبت‌هایی را کنید تا دچار ابهام و یا اشتباه نشوند. برای اینکار می‌توانید از یک مشاور کمک بگیرید

. راهکارهای زیر می توانند در بالا بردن اعتماد به نفس نوجوانان کمک کننده باشد:

در زمانی که نوجوانتان قصد صحبت کردن با شما را دارد، حتما با او تماس چشمی برقرار کنید.

هیچ گاه از ظاهر نوجوانتان، منفی نگویید. به او آرامش بدهید و بگویید که شما هم در دوران بلوغ چه تغییرات ظاهری را تجربه کرده اید. نشان دادن عکس هایتان در دوران بلوغ می تواند برای نوجوانتان خوشایند باشد.

محبت کردن را فراموش نکنید. با توجه به جنسیت فرزندتان و همچنین با توجه به نوع محبتی که فرزندتان نیاز دارد، حتما به او محبت کنید.

فراهم کردن امنیت نیز بسیار مهم است. هر زوجی ممکن است در زندگیشان با یکدیگر مشکلاتی را داشته باشند. اما مراقب باشید که مشکلات و تعارض هایتان را در حضور فرزندان مطرح نکنید و در مکانی به صورت خصوصی با یکدیگر راجع به تعارضتان صحبت کنید.

تشویق کردن اصل دیگری است. حتما نوجوانتان را به دلایل مختلف، و با توجه به موفقیت هایی که به دست آورده است، تشویق کنید و به او انگیزه پیشرفت بدهید.

به فرزندانتان مسئولیت های با توجه به تواناییشان بدهید. این کار می تواند اعتماد به نفس آنها را بسیار بالا ببرد.
8 تکنیک برخورد با نوجوان پرخاشگر

در حالی که تربیت و برخورد با نوجوان پرخاشگر و عصبی برای والدین بسیار طاقت فرسا است، چندین مرحله کلیدی وجود دارد که والدین می توانند برای کاهش مشاجره و فشار در خانه انجام دهند. نوجوانان فاقد بلوغ و ثبات عاطفی هستند و بنابراین به طور قابل توجهی به والدین خود متکی هستند.
بهترین کاری که والدین می توانند انجام دهند این است که از نوجوان خود در خانه حمایت لازم را به عمل آورند و به دنبال درمانگر متخصص باشند تا به نوجوان نحوه مدیریت احساسات خود را بیاموزد.

1. برای نوجوان پرخاشگر خود مرزها و انتظارات ایجاد کنید

نوجوانان پرخاشگر و عصبانی به قوانین واضحی احتیاج دارند که
در صورت زیر پا گذاشتن آنها با پیامدهای مشخصی مرتبط باشد. این قوانین و انتظارات را در زمان آرامش ایجاد کنید. با نوجوان خود صحبت کنید تا آنها بدانند در صورت تخطی از قوانین گفته شده، انتظار چه چیزی را داشته باشند. به نوجوان خود توضیح دهید که این قوانین برای ایمن نگه داشتن او است. عشق خود را به فرزند خود ابراز کنید. همه ی نوجوانان حتی آنهایی که بسیار پرخاشگر هستند نیاز دارند بدانند که والدینشان آنها را دوست دارند و به آنها اهمیت می دهند.

2. با نوجوان خود صحبت کنید

صحبت کردن و برقراری ارتباط با نوجوان هنگام طغیان و مشاجره عملی دشوار برای والدین می باشد. بنابراین، در زمانی که به صلح رسیده اید یا عصبانیت نوجوان فروکش کرده است، سعی کنید در مورد آنچه واقعاً آنها را آزار می دهد با نوجوان خود صحبت کنند. اگر نوجوان مایل به صحبت کردن است، او را قضاونت نکنید و وارد فاز نصحیت نشوید. تنها به حرف های او بدون اینکه عصبانی شوید، گوش فرادهید.

3. سبک زندگی سالم را ترویج دهید

سبک زندگی سالم با ورزش روزانه، تغذیه سالم و خواب مناسب را در خانه ترویج دهید. ایجاد لایف استایل سالم مانند تنظیم زمان وعده های غذایی و خواب منظم، ورزش روزانه به پرورش رفتار خوب در نوجوانان کمک می کند.
بیشتر از همه، مطمئن شوید که نوجوان شما به اندازه کافی می خوابد. کم خوابی می تواند استرس، نوسانات خلقی، تحریک پذیری را افزایش دهد و همچنین می تواند مشکلاتی در وزن، حافظه، تمرکز و تصمیم گیری ایجاد کند. همه نوجوانان باید بین 8 تا 10 ساعت بخوابند. برای دستیابی به این هدف، بسیاری از والدین اجازه نمی دهند نوجوان دو ساعت قبل از خواب استفاده کنند.

4. استفاده از تکنولوژی را محدود کنید

محدودیت استفاده از تکنولوژی نباید فقط به زمان خواب مربوط شود. استفاده بیش از حد از فناوری، رسانه های اجتماعی یا تماشای فیلم برای تمام نوجوان ناسالم است. نگاه کردن طولانی مدت به صفحه ی نمایش گوشی و کامپیوتر، بر خواب شما تاثیر منفی می گذارد و همچنین باعث تحریک پذیری نیز می شود. والدین باید استفاده از فناوری نوجوان خود را زیر نظر داشته باشند تا مطمئن شوند از برنامه های تلویزیونی، بازی های ویدئویی، فیلم ها و موسیقی خشونت آمیز استفاده نمی کنند زیرا احتمال بروز پرخاشگری و رفتارهای خشونت آمیز را افزایش می دهد.

5. با نوجوان خود به طور مفید زمان بگذرانید

هر کودکی می خواهد بدون قید و شرط مورد محبت و پذیرش والدین خود قرار گیرد، حتی زمانی که این نیاز را از خود نشان نمی دهد. برای گذراندن وقت مفید با نوجوان خود به انجام فعالیتی بپردازید که از آن لذت می برد. در این مدت، فقط روی دوست داشتن، اعتبار بخشیدن و مثبت اندیشی نسبت به نوجوان و نقاط قوت او تمرکز کنید. به آنها اطمینان دهید که چه در گفتار و چه در عمل آنها را دوست دارید. حتی اگر یک نوجوان نسبت به شما عصبانی یا منفی باشد، احتمالاً در اعماق وجودش احساس می کند که دوست نداشتنی و ناامن است. به نوجوان خود توجه بی چون و چرا کنید تا به او اطمینان دهید که دوستش دارید و به آن اهمیت می دهید.
اگر نوجوان شما در برابر تلاش های شما مقاومت می کند، ناامید نشوید. فقط به تلاش خود ادامه دهید و در این مسیر از متخصص و روانشناس نوجوان برای بازدهی بیشتر کمک بگیرید. به یاد داشته باشید، هدف این است که بهترین راه های برخورد با نوجوان پرخاشگر و عصبی را بیاموزید و از آنها حمایت کنید

خانهتماسارتباط با ما