آیا می دانید مشاوره شغلی چیست و مشاور شغلی چه کمکی می تواند به شما بکند؟ آیا می دانید هدف شما از انتخاب این شغل چیست؟ آیا اطلاعات کافی در مورد شغل انتخابی خود دارید؟ آیا از شغل انتخابی خود رضایت دارید؟ آیا تا کنون به مشاور شغلی مراجعه کرده اید؟ آیا می دانید چه زمانی باید به مشاوره شغلی مراجعه کنید؟ آیا می دانید چه مسائلی را باید با مشاور در میان بگذارید؟ ما در این مقاله درباره این سوالات حرف خواهیم زد و همچنین درباره انتظاراتی که بایستی از یک مشاور شغلی با تجربه و جلسه مشاوره داشته باشیم، حرف می زنیم.
برای کسب اطلاعات مورد نیاز خود ما را تا انتهای مطالب همراهی کنید.
مشاوره شغلی چیست؟
مشاوره شغلی که به آن مشاوره حرفه ایی یا راهنمای شغلی نیز گفته می شود، از شاخه های مشاوره می باشد، که به اشخاص در مواجهه شدن با مسئله های شغلی کمک می کند و همه ی مسائل مرتبط به منابع انسانی را در بر خواهد گرفت. مهم ترین وظیفه ی مشاوران شغلی، ارائه دادن مشاوره حرفه ایی به مراجعه کنند گان با استفاده از تکنیک های مشاوره ای و کمک به آن ها در تصمیم گیری های پیچیده کاری و پشتیبانی در رویاروی با شرایط دشوار شغلی خواهد بود. هدف مهم مشاوران متخصص به صورت کلی بر موضوعاتی مثل جستجوی کار متناسب، تغییر شغل، توسعه شغلی و سایر چالش های مربوط به کار هست.
لازم به ذکر است به دلایلی همانند تفاوت های فرهنگی و زبانی، هنوز تعریف واضحی از مشاوره شغلی به دست نیامده است. به طور معمول منظور از کلمه مشاور شغلی، راهنمایی بوده و هم ردیف کلماتی مانند راهنما قرار می گیرد که البته مفهوم این کلمات با توجه به درک های گوناگون نیز در مفهوم مشاوره شغلی تغییر کرده است.
قبل از از مراجعه به مشاوره شغلی، حتما این مقاله را تا انتها با دقت مطالعه کنید.
چرا مشاوره شغلی؟
تنوع مشاغل بسیار بیشتر از سال های گذشته است. بزرگان ما این همه گزینه برای انتخاب کار نداشتند، از میان این همه گزینه گوناگون، کدام یک متناسب با حال من می باشد؟ کدام شغل می تواند رضایت شغلی را برای من فراهم کند؟
از سویی دیگر هدف ما از شغل نیز بسیار بیشتر از گذشته می باشد. اکنون ما انتظار داریم که شغل ما علاوه بر این که درآمد خوبی برای ما داشته باشد، در راستای علاقه و استعداد های ما نیز باشد. حرف زدن از مسائلی هایی مثل استعداد یابی و علاقه سنجی شاید دویست سال پیش خنده دار به نظر می آمد، اما امروزه اوضاع بسیار تغییر کرده است.
در راستای رسیدن به شغل خوب و مناسب، ما چندین بار دچار سرگردانی خواهیم شد. نمیدانیم چه هدفی از شغل داریم و کدام شغل، همان شغل رویایی و مورد علاقه ی ماست؟ در بین این سردرگمی و پیچیدگی، مشاور شغلی بهترین راهنمای ما در رسیدن به شغل مناسب خواهد بود. برخی مواقع یک مشورت شغلی خوب، ممکن است منجر به تصمیم گیری بسیار بهتری گردد و همچنین سبب صرفه جویی در وقت و سایر منابع گردد و همچنین زندگی را برای ما دل پذیر تر کند.
برای چه کاری می توانم مشاوره شغلی ببینم؟
مشاوره شغلی می تواند یک گزینه عالی برای بررسی هرگونه سوالات یا نگرانی در مورد مسیر شغلی شما ، حرکت احتمالی شغلی مورد نظر شما و/یا چالش هایی باشد که در محل کار با آن روبرو هستید.
در اینجا چند موضوع است که می توانید در مشاوره شغلی مورد بحث قرار دهید:
- مهارت ها یا استعدادهای خاص شما
- تعهد آموزشی مورد نیاز مشاغل مختلف
- درآمد بالقوه مشاغل مختلف
- محیط کار روزانه (در خارج از خانه در مقابل داخل خانه ؛ از راه دور در مقابل دفتر ، تیم کوچک در مقابل تیم بزرگ)
- فرصت های تغییر یا پیشرفت در یک حرفه خاص
- مهارتها و تحصیلات لازم برای شغل مورد نظر
مشاوره شغلی چقدر موثر است؟
مطالعات نشان داده است که مشاوره شغلی یک ابزار عالی برای مبارزه با استرس شغلی مرتبط با موضوعات مربوط به سلامت روان ، مانند افسردگی و اضطراب است.
علاوه بر این از طریق این مشاوره شما می توانید مسیر شغلی و کاری خود را مشخص کنید. از مشاوره و راهنمایی های افرادی که در این زمینه تخصص دارند استفاده کنید. به عبارتی به شما کمک خواهد کرد آینده شغلی و درامدی روشنی را برای خود تصور و برنامه ریزی کنید و در جهت رسیدن به این اهداف گام های خود را بردارید.
مشاوره شغلی
یک جلسه مشاوره شغلی معمولی چگونه ساخته شده است؟
یک مشاور شغلی ممکن است جلسات اولیه شما را با ارزیابی و آزمایش شخصیت آغاز کند تا نقاط قوت ، مهارت ها ، علایق و نوع شخصیت شما را ارزیابی کند.
مشاور ممکن است یک تست IQ ، یک آزمون استعداد شغلی یا یک تست شخصیت مانند آزمون مایرز بریگز انجام دهد.
در مرحله بعد ، یک مشاور شغلی اطلاعاتی را از آزمون های شخصیتی و پرسیدن سوالات مربوط به شغل برای تعیین بهترین مسابقات شغلی جمع آوری می کند.
برخی از سوالاتی که یک مشاور شغلی ممکن است بپرسد عبارتند از:
از انجام چه شغلی لذت می برید؟
در چه شغل و مسئولیتی خوب هستید؟
مدراک شما؟ (به عنوان مثال ، مدارک تحصیلی ، سابقه کار قبلی ، گواهینامه)
چه ارزش های در خود می بینید؟
چه مشاغلی در منطقه شما موجود/رایج است؟
چقدر پول نیاز دارید تا راحت باشید؟
آیا به تنهایی بهتر کار می کنید یا با دیگران؟
آیا مسافرت را دوست دارید؟
آیا به دنبال محیط کاری آرام هستید؟
چه کسانی ممکن است از مشاوره شغلی سود ببرند؟
مشاوره شغلی ممکن است برای موارد زیر مفید باشد:
- افرادی که اخیرا از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند.
- هر کسی که بعد از مدتی به نیروی کار بازگردد ، مانند مرخصی طولانی مدت والدین.
- افرادی که از شغل خود ناراضی هستند و می خواهند تغییری ایجاد کنند – خواه کوچک باشد یا شدید.
چه زمانی به مشاور شغلی مراجعه کنیم؟
در این چنین وضعیت هایی بهتر می باشد به یک مشاور شغلی خوب مراجعه کنیم:
زمانی که از شغل فعلی خود راضی نیستیم و مدت هاست که با زحمت فراوان و با بد و بیراه گفتن به خود و این زمانه از خواب بیدار می شویم و حرف هایی مانند: از کارم بدم میاد، چی کار کنم؟ با خود تکرار می کنیم.
هنگامی که تصمیم به تغییر شغل گرفته ایم اما دارای استرس تغییر شغل می باشم و نمی دانیم دقیقا باید چگونه این کار را انجام دهیم، با مخالفت خانواده چه کنیم؟
زمانی که در حال تحصیل می باشم و متوجه شده ایم به هر علتی دوست نداریم در زمینه مربوط به رشته تحصیلی خود، فعالیت کنیم. حالا باید چه کار کنیم؟ تغییر رشته دهیم یا ادامه تحصیل و یا مقاطع بالاتر تغییر رشته دهیم یا …؟ (کارشناسی ارشد بخونیم یا نه؟) (به تحصیل خود ادامه دهیم یا نه؟ دکترا بخوانیم یا نه؟)
در جلسات مشاوره شغلی و تحصیلی چه چیزی را مطرح کنیم؟
جناب مشاور لطفا مرا کمک کنید که چطور علائق خودم را بشناسم؟ آیا همین که در نگاه اول به بازیگر شدن علاقه دارم ، برای این که با اهمیت ترین سرمایه زندگی خودم را در این راه صرف کنم کافی می باشد؟
جناب مشاور من تصمیم خودم را برای تغییر شغل گرفته ام، اما از تغییر شغل ترس دارم و از شما راهنمایی می خواهم؟ هزینه و مخارج زندگی را چکار کنم؟ با مخالفت خانواده چگونه برخورد کنم؟
مشاور گرامی، اکثرا می گویند که دکترا داشتن خوب تر از نداشتن آن می باشد، آیا حرف آن ها صحت دارد؟ آیا برای من به صرفه است که چند سال روی این موضوع وقت خودم را صرف کنم؟
مشاور شغلی ارجمند، لطفا من را راهنمایی کن که چگونه شغل کنونی خودم را در راستای هدف های بلند مدت خودم قرار بدهم؟
همان طور که خواندید، جلسات مشاوره شغلی مکانی برای صحبت کردن در مورد سوال هایی این چنینی است. ولی لازم است این نکته را متذکر شویم که اغلب شما بحث هایی را در این جلسه ایجاد خواهید کرد تا مشاور شغلی، در صورتی که اطلاعاتی را که لازم است در مورد شغل شما و شرایط شما به دست آورد را از این راه کسب کند. به عبارتی این راه حل مناسبی برای ارائه مشاوره موثر است.
همچنین باید بدانید که از مشاور در مورد راه های کسب مهارت های لازم در مسیر شغلی خود کمک و راهنمایی بخواهید.
شما باید از جلسه مشاوره شغلی با تعداد زیادی ایده برای اجرایی کردن و کلی موضوع برای فکر کردن خارج شوید. به یاد داشته باشید مدیر پروژه طراحی راه شغلی شما می باشید و مشاور شغلی در بهترین حالت، فقط یک مشاور خوب می باشد، مدیر خود شما هستید.